Cumartesi, Mart 20, 2010

ÇANAKKALE DESTANI




O kitabede, mananın maddeye, ümit ve azmin gurura galip geldiği, yok edilmek istenen bir milletin,yok olmanın zirvesinde yeniden var olmasının haklı gururu yazılıdır.

18 Mart 1915'te tarihimizin şanlı sayfalarından birisi açılmıştır.

Tarihte nice topraklar alınmış nice kaleler fethedilmiş, nice zaferler kazanılmıştır. Ama; hiçbiri Çanakkale Zaferi kadar anlamlı, onun kadar acı ve aynı zaman da onun kadar kutlu değildir. O destanda ne bir fetih hasreti, ne de bir zafer sarhoşluğu görmek mümkündür.

O zafer, bir düşmana karşı değil dünyanın, en acımasız ve en modern silahlarına karşı, Avrupa'dan, Avusturalya'dan, Yenizellanda'dan, Hindistan'dan toplanmış, şairimizin; "Kimi Hindu, kimi yamyam, kimi bilmem ne bela" diye tarif ettiği "Yedi Düvel"e karşı, Anadolu'nun bağrından kopup gelen Mehmetçiğin kanıyla, canıyla kazandığı eşsiz zaferlerimizden sadece bir tanesidir.

Onun içindir ki milli şairimiz; "Bedrin aslanları ancak bu kadar şanlı idi." demiştir. Onun için Çanakkale; Türk milletinin şeref sayfalarına diktiği ölümsüz bir abide ve ebediyen okunacak silinmez bir kitabedir.

O kitabede, mananın maddeye, ümit ve azmin gurura galip geldiği, yok edilmek istenen bir milletin,yok olmanın zirvesinde yeniden var olmasının haklı gururu yazılıdır. Maddenin iflas ettiği, aklın durduğu, iman ve inancın doruk noktasına ulaştığı, her Anadolu evinden bir Mehmed'in destanı yazılıdır.

Bu zafer, Mustafa KEMAL'in "Size ben taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman içinde yerimize başka kuvvetler ve başka komutanlar gelebilir." emriyle bütünleşen Türk askerinin eseridir.

Onun için Çanakkale, ucuza kazanılmış bir zafer değildir. Çanakkale 250.000 vatan evladının;
"Ben ezelden beridir hür yaşadım hür yaşarım,
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım."
diyerek, insan gibi yaşamak için, insan gibi ölmenin en güzel örneğinin verildiği, etten, kemikten dağlar meydana getirdiği mukaddes bir yerdir.

Bu anlamlı günde bağımsızlığımızın mimarı Mustafa Kemal ATATÜRK ve kahraman ordumuzu şükranla anar, TÜRK olmanın gururunu bizlere yaşatan Aziz Şehitlerimize Allah'tan rahmet dileriz.

Ruhları şad olsun.

KAZIM ALP
Söke Hilmi Fırat Anadolu Lisesi Müdürü

Hiç yorum yok: